[O2] Kodowanie - dużo fajnych opisów z zdjęciami i filmikami

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Włącz tryb amerykański.
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• marbab
      RS
      • 2009
      • 4713
      • Fiat
      • BMM 2.0 TDI 140 KM

Maciek_H, wedlug przepisow nie musi tyl byc oswietlony :?:
      Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
      Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Maciek_H
        Rider
        • 2006
        • 320

Zamieszczone przez marbab
        Maciek_H, wedlug przepisow nie musi tyl byc oswietlony :?:
        Nie musi. Pomijając fakt, że przez większość dni w roku nawet nie widać albo ledwo widać czy tył się świeci czy nie.
        Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
        ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
        http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• kropeck
          RS
          • 2009
          • 2319
          • Octavia II (1Z3)
          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Maciek_H
          U znajomego w firmie z pomocą vcds 908.1 i mojej etykiety do sterownika uruchomiłem światełka p.mgielne jako dzienne i ustawiłem moc na 50% (ale może jeszcze zmniejsze) i jest dość duża różnica między trybem dziennym a normalną pracą p.mgielnych. W pozycji "0" nic się nie świeci, na "AUTO" p.mgielne na 50% a jak wiade do tunelu no to włączają się lampki na desce rozdzielczej i św. mijania. Dodatkowo w trybie świateł dziennych swieca sie tez pozycyjne i nie wiem jak to wyłaczyc.
          Hmmm ... masz O2 FL, prawda [tak wynika z Twojego profilu]?? W O2 FL są dwie możliwości włączenia świateł dziennych - jedno uruchamia światła w normalnych lampach dzienne, drugie światła przeciwmgielne jako dzienne. dlatego świecą Ci się obie lampy w trybie AUTO.
          Pozdrawiam,
          Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Maciek_H
            Rider
            • 2006
            • 320

No więc wyłączyłem opcję "światła mijania jako dzienne" a włączyłem p.mgłowe jako dzienne. Nie miało to wpływu na światła pozycyjne. A to czy dzienne świecą się na "AUTO" czy na "0" (tzn którą opcję zaznaczę w kodowaniu) to też nia ma znaczenia dla pozycyjnych.

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A jak mówią przepisy i co mówi policja na świecące halogeny jako światła do jazdy dziennej?
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maciek_H
                Rider
                • 2006
                • 320

Udało się w ASO Skoda wyłączyć tylne światła i tablicę rejestracyjną :lol: . Przednia "pozycja" pozostała.

Komentarz

• Sebastian_M26
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1823
                  • Superb II (3T4)

Maciek_H, w którym ASO tego dokonali?
                  Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Maciek_H
                    Rider
                    • 2006
                    • 320

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                    Maciek_H, w którym ASO tego dokonali?
                    Skoda-Korczyk w Bielsku. Ale jest ta opcja jak byk widoczna w VAS'ie nawet zeszłorocznym w ustawieniach świateł.

[ Dodano: Czw 04 Mar, 10 21:53 ]
                    Ten kto może, niech sobie sprawdzi: w adaptacji instrumentów -17, jest opcja "staging" - odpowiada podobno (wg rumuńskiego forum octavii) za ruch wskazówek do końca i z powrotem podczas zapłonu silnika jak w Superbie. Mnie nie udało się tego jeszcze uruchomić ale to chyba z powodu, że na innym kanale miałem zaznaczoną opcję: "new coding - disabled". Przez weekend coś znów pokombinuje to napisze o jakichś ciekawostkach w Octavii po FL (Scout ma te same sterowniki co "zwykła FL").

Komentarz

• Andys
                      Elegance
                      • 2007
                      • 762

Znalazłem dziś "chwilę" czasu aby pobawić się swoją FL-ką. Udało mi się włączyć tryb amerykański, czyli światła dzienne gasną po zaciągnięciu ręcznego. Ustawiłem oddzielne otwieranie drzwi, wyłączyłem ruch tylnej wycieraczki przy włączaniu wstecznego biegu, włączyłem dodatkowy ruch tylnej wycieraczki po spryskaniu szyby. Pobawiłem się przyciemnianiem świateł dziennych i stwierdziłem, że nie widzę różnicy w świeceniu żarówek 21W w oryginalnych dziennych przy 92% (fabrycznie) i 100%. Na koniec ustawiłem sobie testowanie zegarów (bajer z "latającymi" wskazówkami). Dziękuję Maciek_H, za wrzucenie na forum opisu Bajtów z kontrolera elektryki
                      Pozdrawiam,
                      Andys

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak włączyć te latające wskazówki?

Komentarz

• Andys
                          Elegance
                          • 2007
                          • 762

Zamieszczone przez shado
                          Tak, jak opisał to Maciek_H, w instrumentach trzeba wejść w adaptację i znaleźć kanał - staging.
                          Pozdrawiam,
                          Andys

Komentarz

• lilo
                            RS
                            • 2006
                            • 4315
                            • Mercedes-Benz

W 02 nie FL też idzie to aktywować ? :P
                            Daniel

Komentarz

• kropeck
                              RS
                              • 2009
                              • 2319
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Maciek_H
                              SŁUCHAJCIE, ale jajca!. Przypadkiem trafiłem na rumuńskie forum Octavii i znalazłem następne udokumentowane bity w najnowszych sterownikach centralnej elektryki 1K0 937 087. Akurat nie mam w chwili obecnej kabelka żeby to posprawdzać :cry: .

(...)

LC,26,6,Cornering - kiedy jest wybrana odwrotnie ??

(...)
                              Heja.
                              Ostatnio dostałem do ręki O2 FL na której poćwiczyłem większość z załączonych opcji. Poza tym później miałem dostęp przez 3h bez ograniczeń SUPERB2, w której udało mi się bezproblemowo uruchomić przeciwmgielne jako dzienne :-)

Natomiast poćwiczyłem też inne "chwyty" i udało mi się dojść do kilku rzeczy. Po pierwsze powyższe kodowanie:

Kod:
                              LC,26,6,Cornering  - kiedy jest wybrana odwrotnie ??
                              to nic innego jak to, czy mają się włączyć cornery (czyli przednie doświetlanie zakrętów) po wrzuceniu wstecznego :-) Nie rozumiałem póki nie próbowałem przetłumaczyć na angielski powyższego opisu bitu (bo z czegoś się musiało to tłumaczenie wziąć): odwrotnie-REVERS - wsteczny :-) Sprawdziłem - faktycznie tak jest.

podobny bit to:

Kod:
                              LC,21,6,wycieraczki w pozycji odwrotnej ??
                              PODEJRZEWAM, bo skupiałem się na innych rzeczach, przez co zapomniałem sprawdzić, że to odpowiada za opcję włączenia wycieraczki tylnej po wrzuceniu wstecznego, nawet jeśli przednie wycieraczki są wyłączone - poza tym auto akurat wtedy testowane nie miało tej wycieraczki, więc nawet gdybym pamiętał, to nie miałem jak sprawdzić. Przy najbliższej okazji sprawdzę.

Natomiast rzecz, której nie rozumiem to (i to już mój opis, bo w pliku tego nie ma):
                              Kod:
                              LC,26,7,Świeci się wszystko (dzienne) we wszystkch pozycjach włącznika
                              Zaznaczenie tej opcji spowodowało, że działały światła mijania na wszystkich ustawieniach włącznika (0, AUTO, postojowe, mijania) - oczywiście dotyczy to wszystkich świateł w aucie, czyli tył też. Auto na którym eksperymentowałem (bo zaraz wytłumaczę co robiłem :-)) miało czujnik zmierzchu oraz włącznik AUTO oraz było CIEMNO. Nie pamiętam teraz dokładnie (bo eksperymenty trwały ponad 3h) czy na czas załączenia tej opcji był wyłączony w VCDS czujnik zmierzchu, bo możliwe, że w dzień będzie to miało inny efekt. Jak dorwę O2 FL bez czujnika zmierzchu, to sprawdzę jak zareaguje takie 'normalne' auto, bo może wtedy załapię co to może być.

A dlaczego piszę, że eksperytmentowałem? Bo właściciel wyraził zgodę na włączanie i/lub wyłączanie WSZYSTKICH bitów w sterowniku elektryki i sprawdzanie "co się stanie jeśli..." :-) Auto wyszło bez szwanku jednak opcja, której szukałem nie znalazłem. A mianowicie tak naprawdę celem było WYŁĄCZENIE obrysówek (postojowe przód + cały tył) przy włączonych przeciwmgielnych jako dziennych. Jak teraz dopiero przeczytałem można tylko tył wyłączyć - niestety staliśmy przodem do mojej furki i obserwowałem w odbiciu czy postojowe przód zgasną :-) :-) pewnie udało mi się tył wyłączyć (przypadkiem), ale nie wiem jak :-) Ze względu na czas, eksperyment był przeprowadzony w sposób taki, że zmieniałem kodowanie od razu w dwóch a czasem nawet trzech bajtach równocześnie - dla oszczędności czasu. Testowanie bit po bicie to KUUUUPA czasu potrzebna :-) i najlepiej jakieś lusterka na przód i tył, żeby widzieć co się dzieje z lampami.

Tak więc dodatkowy apel dla mających sporo czasu - chętnie pożyczę od kogoś na kilka/kilkanaście godzin O2FL w celu odnalezienia opcji drugiego światła przeciwmgielnego oraz jakichś innych ciekawych opcji - a przede wszystkim COMING HOME - LEAVING HOME w aucie gdzie nie ma czujnika zmierzchu i włącznika AUTO.

:szeroki_usmiech

Poza tym niech ktoś zrobi mapę adaptacji w O2FL (dla modułów 09 i 17), bo nigdy nie pomyślałem, żeby to zrobić w FL'ce, a tam może być kupa innych rzeczy do włączenia - tylko ręcznie mi się nie chce latać po kanałach też jak dojdę co jest co, to się pochwalę.

Maciek_H, należy Ci się flaszka - jak się spotkamy, to osobiście wytłumaczę dlaczego :-) :-) :-) wybieram się w tygodniu do Bielska - daj znać czy i kiedy będziesz miał czas na spotkanie :-)
                              Pozdrawiam,
                              Michał

Komentarz

• marbab
                                RS
                                • 2009
                                • 4713
                                • Fiat
                                • BMM 2.0 TDI 140 KM

lilo, zobacz tu, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...13322934875ce0 , pokombinuj moze sie uda
                                Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Maciek_H
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 320

Zamieszczone przez kropeck
                                  Poza tym niech ktoś zrobi mapę adaptacji w O2FL (dla modułów 09 i 17), bo nigdy nie pomyślałem, żeby to zrobić w FL'ce, a tam może być kupa innych rzeczy do włączenia - tylko ręcznie mi się nie chce latać po kanałach też jak dojdę co jest co, to się pochwalę.
                                  Ja mogę zrobić bez problemu, tylko w sumie po co? W VCDS 908 (choć etykiety mam z 912) jest opis adaptacji 09 i 17. W 09 jest m.in. auto-lock i unlock, i chyba coming i leaving home i jakieś inne nieprzydatne (przynajmniej mi) pierdoły. W 17 jest też kilka fajnych rzeczy i są opisane. Np. korekcja wyświetlania spalania (to już było od dawna) no i mój najnowszy gadżet (jak w Superbie 2) czyli po włączeniu zapłonu wskazówki obrotomierza i prędkościomierza lecą do końca skali. U mnie pojawił się problem przy wprowadzaniu adaptacji i musiałem najpierw zmianić kodowanie z Yeti na Octavia2/Superb2, potem wykonać adaptację i znów zakodować Yeti/Scout.

Jeszcze został mi TPM. Bajt 26, zaznaczyć bit 2. Można też zmienić siłę asystenta hamowania (podobno jest wtedy jak w O2 RS FL i Golf VI GTI):

03-ABS
                                  Brake Assist maksymalny
                                  10 Adaptacja> Channel 9> wartość 0 (domyślnie) -> wartość 2

Może by ktoś z O2 RS po lifcie wypowiedział się co ma w kanale 9?

Komentarz

• lilo
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 4315
                                    • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez marbab
                                    pokombinuj moze sie uda
                                    Będę musiał :diabelski_usmiech
                                    Daniel

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Andys
                                      Zamieszczone przez shado
                                      Tak, jak opisał to Maciek_H, w instrumentach trzeba wejść w adaptację i znaleźć kanał - staging.
                                      No to zrozumiałem, ale który kanał? :szeroki_usmiech

Komentarz

• Andys
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 762

Zamieszczone przez shado
                                        Andys napisał/a:
                                        shado napisał/a:

No to zrozumiałem, ale który kanał? :szeroki_usmiech
                                        Cóż, nie uczę się ich na pamięć, kanał ma opis "staging", postaram się dziś sprawdzić numer kanału
                                        Pozdrawiam,
                                        Andys

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przeleciałem wszystkie kanały w OII przed FL i nie ma czegoś takiego. Dlatego pytam.

Komentarz

• fernando
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1890

Przeleciałem wszystkie kanały w OII przed FL i nie ma czegoś takiego. Dlatego pytam.
                                            Z tego co pisali inni, to działa w OIIFL, w wersjach przed FL chyba nikt tego nie robił.

Komentarz

• kropeck
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2319
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

W 'zwykłej' O2 nie ma czegoś takiego.
                                              Pozdrawiam,
                                              Michał

Komentarz

• shado
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 5315
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No trudno :szeroki_usmiech Ale jak ktoś poda kanał to sprawdzę osobiście

Komentarz

• kropeck
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2319
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

przesiedziałem w swojej O2 dni i noce - wiedziałbym że coś takiego jest :-) a conajmniej pamiętałbym taką nazwę w adaptacjach, do których tworzyłem mapy.
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Michał

Komentarz

• Deo
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 1729
                                                    • Volkswagen
                                                    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

shado, u mnie jest to w:
                                                    instrumenty -> Adaptacja -> czwarty wpis od góry (staging)

i co najlepsze to działa :szeroki_usmiech
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                                    Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

Pracuję...